Alla inlägg den 20 maj 2008

Av Elisabeth Björkman - 20 maj 2008 21:03

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har svarat på mitt mail att de delar mina åsikter och kommer att rösta mot den föreslagna nedläggningen.


Birgitta Holm (m), ordförande i Farsta Stadsdelsnämnd, som för övrigt inte har svarat, har tämligen usla argument för att lägga ner verksamheten. Jag har läst ett mail där hon som argument för nedläggningen (nämndes även i TV-reportaget) anger konkurrerande verksamhet med andra lokala hunddagis som skäl. Det finns ytterligare ett dagis i Farsta Strand, de har minst 20 hundar i kö. Jag tror inte att de önskar sig ytterligare 10 hundar.. så någon konkurrerande verksamhet är det inte tal om. Som ett annat skäl anges besparingskrav, men det finns inget underlag som visar på att nedläggningen ger några besparingar.


Birgitta Holm skriver också att verksamheten borde styras om så att deltagarna är ute i praktik på "riktiga" hunddagis. Hon har missat en väsentlig del i det här. Det handlar om personer med psykiska funktionshinder. I nuvarande verksamhet har de utbildade handledare när de kommer till Hundgörat, som dagiset heter. Deltagarna  är inte redo att gå ut i arbetslivet på egen hand. De behöver utbildad personal som stöd. Praktik på ett "riktigt hunddagis" kan däremot vara NÄSTA steg på väg ut i arbetslivet.


Efter att ha läst ett antal artiklar i ämnet "djur i vården" kan jag inte annat än att förundras än mer över detta märkliga förslag. All information jag har läst visar entydiga tecken på att djur som komplement inom vården ger mycket goda resultat och har en mängd positiva effekter. (Alla vi hundägare vet ju att det är nästintill omöjligt att vara ledsen när man umgås med hundarna, hur många är det inte som stannar och pratar när man har hund med sig?, det går att rabbla hur många positiva saker som helst, men det vet ju redan ni)


Sverige ligger långt efter övriga världen inom detta område och jag har funnit ett flertal motioner och föreläsningar som förespråkar utökade verksamheter med djur inom vården.Varför sträva bakåt mot traditionell vård, mediciner och sjukvård när det inte är nödvändigt och när det finns bättre alternativ?



 I en artikel  jag läste  ”Djur och Natur i vården – framtidens medicin”  skrivs följande tänkvärda ord: " - Dr Andrew Rowan har hävdat att

om det lugn och välbefinnande som djuren ger oss när vi klappar dem fanns på burk så skulle denna effekt röna ett enormt stort forsknings- och ekonomiskt intresse just på grund av dess uppenbara läkande effekt".





Vi  som äger dessa dagishundar  ställer inte bara våra hundar till vårdens förfogande, vi betalar dessutom tusentals kronor varje månad till Stockholms Stad, Farsta stadsdelsförvaltning för det.


Varför inte dra nytta av samhällets behov och kombinera dessa behov med former av samarbete som ger meningsfull verksamhet där personer i vård får känna sig behövda, vilket de verkligen är, istället för att känna sig  som en belastning? 



Jag undrar vilken alternativ vårdform som kan ge deltagarna liknande stimulans och utmaning som den de får på Hundgörat. Som medmänniska, skattebetalare och hundägare är jag otroligt ledsen över att politikerna nu har för avsikt att lägga ner denna verksamhet som både personal och deltagare vill driva vidare - till glädje för vem?? 


Det var tyvärr väldigt lite fakta med i inslaget, men toppen att det uppmärksammades!
Sacco var för övrigt med en hel del i inslaget,  mattes filmstjärna:)

http://svt.se/svt/road/Classic/shared/mediacenter/index.jsp?&d=33522&lid=lista_787434&lpos=0

Presentation

Omröstning

Hur hittade du till min blogg?
 Fick adressen av husse eller matte
 Fick adressen från en bekant till husse eller matte
 Via en länk på en annan blogg
 Sökte efter något på nätet och hamnade här
 Ren slump
 Annat

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12
13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards